در 8 سالي كه از انتشار آيينه يزد ميگذرد مكرراً در اين ستون از گراني كمرشكن و تورم و افزايش بيرويه نرخ كالاها و اختلاف موجود طبقاتي انتقاد شده و با ارائه مدارك غير قابل انكار از اينكه قدرت خريد بسياري از مردم اين سرزمين كاهش پيدا ميكند مقالاتي به رشته تحرير درآمده است. نگارنده را عقيده بر اين است كه اگر روزنامه نگاران در هر شماره نشريهاي كه منتشر مينمايند دولتمردان و حاكمان را از فقر و بدبختي اقشار كم درآمد و از تامين حقوق شهروندي جامعه آگاه نمايند نه تنها تكرار مكررات نيست بلكه وظيفه خود را به عنوان مدير نشريه انجام دادهاند.
در چند ماهه اخير و با توجه به وضع موجود، عدهاي تصميمات ناهماهنگ مسئولان اقتصادي دولت يازدهم را نگران كننده ميدانند و دلايلي بر صحت نظريه خود ارائه ميكنند. عدم نظارت كافي توسط مسئولان ذيربط بر بازار و موسسات توليدي و صنعتي و يا بيتوجهي به مشكلات آنها و در كنار آن افزايش قيمت حاملهاي انرژي و گراني اجناس، زندگي را بر بسياري از افرد كم درآمد و يا كساني كه زير خط فقر زندگي ميكنند سخت و دشوار مينمايد. قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران در اصل سوم هر دولتي را موظف نموده است كه در رفع تبعيضات ناروا و ايجاد امكانات عادلانه براي همه در تمام زمينههاي مادي و معنوي و ايجاد امنيت قضايي عادلانه براي همه و تساوي عموم در برابر قانون كوشا باشد.
در توضيح و تفسير آيات شريفه 4 و 5 سوره ايلاف كه ميفرمايد: پس بايد پروردگار اين خانه را بپرستيد همان كه خوراند آنها را پس از گرسنگي و ايمنشان كرد پس از ترس، بعضي از مفسرين گفتهاند: از مفهوم اين آيه چنين بر ميآيد: «كه پس از نجات از گرسنگي و تامين امنيت ميتوان مردم را به توحيد و پرستش خداوند دعوت نمود،مگر مردمي با گرسنگي و نبودن آزادي و آسايش ميتوانند به خود آيند تا از بندگي خدايان زمين برهند و به خداي زمين و آسمان روي آرند؟»
آنچه كه از ناتواني مسئولان ذي ربط و دولتمردان حكايت خواهد داشت اينكه نتوانند از مفاسد اقتصادي، رانتخواري، رشوهخواري ريخت و پاشها و حيف و ميل بيتالمال جلوگيري نمايند.
ميبينيم عدهاي كه بعضي از اقلام خوراكي را از سفره خود حذف كردهاند گاه مجبور هستند مثلاً سيب زميني را كيلويي تا چهار هزار تومان و يا بيشتر خريداري نمايند. اعضاي اين خانوادهها ميبينند و ميشنوند عدهاي با چه تشريفات و درآمدهاي كلان زندگي ميكنند و هر روز سخن از رانتخواريها و مفاسد اقتصادي، رشوهخواري، سوء استفاده از وامهاي نجومي و غيره ميباشد يا در جايي كه بايد روحيه ورزشكاري و جوانمردي حاكم باشد از فساد و درآمدهاي ميليارد توماني گروهي به اسم بازيكن و فوتباليست گفته ميشود اما در كنار اين وضعيت چه بسيار جواناني كه امكان تهيه جهيزيه ساده و تشكيل يك زندگي معمولي را ندارند يا براي امرار معاش و پيدا كردن كاري مناسب حيران و سرگردان ماندهاند و زنان و كودكان بيسرپرستي كه آواره كوچهها و خيابانها و بعضي از كودكان در معرض خريد و فروش و اجاره دادن هستند.
بنابراين بايد مسئولان را به چاره انديشي وادار نمود تا به جد زمينههايي فراهم نمايند كه اقشار ضعيف و آسيبپذير از حداقلهاي زندگي برخوردار باشند.
«آيتا... ناصر مكارم شيرازي از مراجع تقليد با بيان اينكه مردم در خواستههاي روزهاي اخير خود از گراني كالاها گلايه داشتهاند، گفت: اخيراً و در پي گران شدن حاملهاي انرژي از سوي دولت، موجي از تورم ايجاد شده است. نبايد بار و سنگيني تورم بر دوش فقرا گذاشته شود. به گزارش ايرنا، وي گفت: دولت بايد يارانه حقوق بگيران و افراد نيازمند را زياد كند تا تورم موجود براي آنها جبران شود. همچنين دولت بايد وضع جوانان بيكار، بيسرپناه، ازدواج نكرده، در حال تحصيل و دختران بيجهيزيه را در نظر بگيرد. آيتا... مكارم شيرازي با بيان اينكه قشر آسيبپذير نبايد بيش از اين آسيب ببيند، خواستار همفكري متفكران و كارشناسان دولت، مجلس و متفكران آزاد براي حل مشكل تورم در كشور شد.»2
فقر و ناتواني در زندگي ميتواند از جمله معلول ظلم و تبعيض باشد و حاكمان در هر دوره و زمان بايد پاسخگوي اين مساله باشند و همگان دست در دست هم دهند تا با اجراي صحيح قوانين، مشكلات و نابسامانيهاي اقتصادي كمر مردم مستضعف را نشكند. شهروندان انتظار دارند حال كه دولت آب و برق، بنزين، گازوئيل،گاز، هزينههاي مخابرات، پست و غيره را افزايش ميدهد و يا ميگويد فقط تا شش ماه آينده مثلاً برق مجدداً گران نميشود بدان شرط موفق خواهد شد كه بتواند به وعدههاي قبل از انتخابات 24 خردادماه 92 خود جامه عمل بپوشاند.
اكنون كه دولت اعتدال با راي اكثريت مردم مشروعيت و تحقق يافته است، مديران ارشد اجرايي آن در هر شهر و استان بايد از سخنان تكراري و تشكيل جلسات كم اثر خودداري نمايند و بدانند حال كه خداوند به آنان توفيق عنايت فرموده كه امانتدار مردم باشند در اجراي وظايف محوله كوشش و در نهايت تلاش نمايند در حفظ بيتالمال حداكثر توان خود را به كار بندند، مرتب به مردم گزارش دهند و بر امور جاري نظارت عاليه داشته باشند و با شجاعت و شهامت در برابر زياده خواهان بايستند و بر اساس قوانين مصوب متخلفان، مجرمان، و يا دستاندازان به اموال عمومي را به نهادهاي بازرسي و قوه قضاييه معرفي نمايند و اگر قانوناً اجازه ندارند اسم و رسم آنها را اعلام كنند حداقل به مردم گزارش اقداماتشان را عرضه نمايند.
وظيفه همه مسئولان در قواي مقننه، مجريه و قضاييه اين است كه هر گاه در دولتهاي قبلي در حفظ بيتالمال دقت لازم به عمل نيامده و يا حقوق مردم حيف و ميل گرديده، در حد توان و مسئوليتي كه به عهده دارند حق را به حقدار باز گردانند و با دقت و بدون اغماض در حفظ اموال مردم صبور و تلاشگر اين مرز و بوم كوشا باشند.
همه كساني كه با واسطه يا بيواسطه در اين كشور سمتي به عهده گرفتهاند اگر ضمن نظارت دقيق و كامل امانتداري را رعايت كنند، آيندگان درباره آنان به نيكي ياد نمايند و نزد پروردگار ماجور باشند. حسن ختام مقاله به نقل فرازهايي از نامههاي مولاي متقيان حضرت علي (ع)، به فرمانداران و كارگزارنش اختصاص مييابد.
«همانا پست فرمانداري براي تو وسيله آب و نان نبوده، بلكه امانتي در گردن تو است، بايد از فرمانده و امام خود اطاعت كني، تو حق نداري نسبت به رعيّت استبدادورزي، و بدون دستور به كار مهمّي اقدام نمايي، در دست تو اموالي از ثروتهاي خداي بزرگ و عزيز است، و تو خزانه دار آني تا به من بسپاري، اميدوارم براي تو بدترين زمامدار نباشم، با درود.»
«پس از ياد خدا و درود همانا، شايستگي پدرت مرا نسبت به تو خوشبين كرد، و گمان بردم همانند پدرت ميباشي، و راه او را ميروي. ناگهان به من خبر دادند، كه در هواپرستي چيزي فروگذار نكرده، و توشهاي براي آخرت خود باقي نگذاشتهاي، دنياي خود را با تباه كردن آخرت آبادان ميكني، و براي پيوستن با خويشاوندانت از دين خدا بريده اي، اگر آنچه به من گزارش رسيده، درست باشد، شتر خانهات، و بند كفش تو، از تو با ارزشتر است، و كسي كه همانند تو باشد، نه لياقت پاسداري از مرزهاي كشور را دارد، و نه ميتواند كاري را به انجام رساند، يا ارزش او بالا رود، يا شريك در امانت باشد يا از خيانتي دور ماند پس چون اين نامه به دست تو رسد، نزد من بيا.»3
هشت ماه گذشت به زودي 3 سال و چندماه ديگر هم ميگذرد دولتمردان فرصتها را مغتنم شمارند و وظايف قانوني خود را به نحوا احسن انجام دهند. بدان اميد كه وعدههاي داده شده به مردم تحقق پيدا كند.
مدير مسئول
پي نوشتها:
1- «تفسير پرتوي از قرآن»، آيت ا... سيد محمود طالقاني، قسمت دوم از مجلد آخر، چاپ1348ه ش
2- روزنامه ايران، 28/1/93
3- «نهجالبلاغه»، ترجمه محمد دشتي(ره)، نامه 5، صفحه 345و نامه 71، صفحه 437
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 22,دسامبر,2024